Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır, bu da “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde de görülen faˁila(t) biçimindeki كَلَمَ (kalama) “söyledi” fiilinin bir türevidir.
Okur kökü nedir?
Eski Türkçe okı – “çağırmak, bağırmak, konuşmak (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Yıkanan kelimesinin kökü nedir?
wash- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yayka – “sallamak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe yayık “sallamak” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +(g)A- ile bitmiştir.
Bellek kelimesinin kökü nedir?
Bellek – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe belle- “bilmek, düşünmek” fiilinden türemiştir ve +Uk eki ile biter.
Kökü nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Yağmur kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Öğretmeni kökü nedir?
Öğretmen kelimesi Türkçe ög (zihin, anlayış) kökünden türemiştir. Bilim, sanat veya teknoloji alanlarında bilgisini aktarmayı meslek edinmiş kişidir. Öğretmenlik de aynı köke sahiptir.
Akının kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe ak- fiilinden türemiştir ve Eski Türkçede +In ekiyle bitmektedir.
Osmanlı kökü nedir?
Osmanlıların Kökeni: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletinin kurucuları 24 Oğuz boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz geleneğine göre Kayılar, sağ kanattaki Boz-okların Günhan kolunun en büyük boyudur. Bu nedenle Kayılar, Oğuzların örgütsel yapısında baskın unsurdur.
Örtmek kökü nedir?
cover- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kör- “örtmek, kumaşla kapatmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe ör- “örmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +It- eki almıştır.
Yumuşacık kelimesinin kökü nedir?
soft- – Nişanyan sözlüğü. Eski Türkçe yımşa – “yumuşatmak” fiilinden türemiştir.
Çatı kökü nedir?
Çatı – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe Çatı veya Çatı kelimesinden türemiştir ve “ev çatısı” anlamına gelir. Bu kelime, Türkçe +I(g) son ekiyle Eski Türkçe çat- “vurmak, karşı karşıya gelmek” fiilinden türemiştir.
Bıçkın kelimesinin kökü nedir?
*bıçkın < bıç-kın bıç-, –GIn / -GUn isim eki taşıyan fiil kökünden türemiştir (Tietze, S. 2016:685).
Hafızanın kökü nedir?
Anma – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḥāfiẓa(t) حافظة “korumak, korumak (bir şeyi veya bir kadını)” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ḥfẓ kökünden gelir. Bu kelime, Arapça ḥafaẓa حفظ “gizli, korunan” fiilinin fāˁila(t) biçimindeki aktif fiil sıfatı dişildir.
Bayat kelimesinin kökü nedir?
Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait resmi kayıtlarda, Kuzey ve Orta Anadolu’da 42 yerleşim yerinin Bayat adını taşıdığı kaydedilmektedir. Divan-ı Lügat-it Türk’te Bayat’ın, Bay-at; efendi; krallık, at; kök ekinden türediği belirtilmektedir. Unvan, lakap anlamına geldiği belirtilmektedir.