Çorum’un en büyük köyü hangisidir?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Çorum’un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyüdür. 2007 yılında nüfusu 2.000 olan köyde şu anda 1.400 kişi yaşamaktadır.
Çorum’un en büyük mahallesi hangisi?
En yüksek nüfus, Çorum’un en büyük ilçesi olan Ulukavak’tadır. Nüfus, 2022’de 61.764’ten 1.821 kişi azalarak 59.943 kişiye düşmüştür. Çepni ilçesinin nüfusu 3.352’den 3.892’ye yükselmiştir.
Çorum’un en büyük ilçesi neresi?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer almaktadır.
Çorum’un kaç köyü vardır?
Çorum İlçe Sayısı: 13 Belediye Sayısı: 16 Belde Sayısı: 2 Köy Sayısı: 757
Çorum’un hangi köyleri Alevi?
Alaca (Hüseyin Abad) Kızılbaş Alevi Köyleri: Çırçır, Harhar, Karkın, Kalınkaya, Çevreli, Karamahmut, Alacahöyük, İmat, Keşlik, Çelebibağ, Eskiyapar, Gıcıklı, Külah, Çomar, Perçem, , Değirmendere, Haydar, Büyük Söğütözü, Onbaşılar , Akçaköy, Kayabüğet, Kuyumcusaray, Yenice, Karetepe, Koçhisar, Balçıkhisar, …
Çorum’un eski adı nedir?
Gordiana önce Gordum’a, zamanla da Çorum’a dönüştü. Antik Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia olarak geçer. Bizans döneminde Evkaite olarak da bilinirdi. 1072’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra Çorumlu olarak yeniden adlandırılan ilin adı, 16. yüzyılın sonlarına doğru “lu” eki kaldırıldıktan sonra Çorum olarak kaldı.
Çorum Türkiye’nin kaçıncı büyük ili?
Yüzölçümü 12.820 km² olan ve Türkiye illeri arasında alan değeri bakımından 19. sırada yer alan Çorum ilinin 1927 yılında yoğunluk değeri 22 kişi iken, 2014 yılında yoğunluk değeri 41 olarak gerçekleşti.
Çorum hangi ilden ayrıldı?
Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet ve oğlu (1413) II. Murat’ı Amasya valisi olarak atadı. Bu dönemde Çorum Sancağı Amasya’ya bağlandı. Cumhuriyet döneminde Çorum, 20 Nisan 1924’te ilk kez şehir statüsüne kavuştu.
Çorumlular Karadenizli mi?
Çorum, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 4 Şubat 2021 tarihi itibariyle TÜİK verilerine göre, merkez ilçe dahil olmak üzere 14 ilçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle ve 759 köy bulunmaktadır. Çorum ili kavrulmuş leblebisiyle bilinir. İlde toprak ve makine sanayisi oldukça gelişmiştir.
Çorum’un en küçük ilçesi hangisidir?
Çorum Merkez İlçeleri Şehir merkezi nüfus yoğunluğu en yüksek olan ilçedir. Nüfus yoğunluğu en düşük olan ilçe Boğazkale ilçesidir. Yüzölçümü en büyük olan ilçe merkez, yüzölçümü en küçük olan ilçe ise Oğuzlar ilçesidir. Şehrin merkez ilçesine Çorum Merkez denir.
Çorum kaç milyon?
TÜİK, 2021 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını açıkladı. Çorum il nüfusu 526 bin 282, il merkezi nüfusu ise 267 bin 396 oldu. Çorum il nüfusunun 261 bin 366’sını erkekler, 264 bin 916’sını ise kadınlar oluşturuyor.
Çorum’un ünlü nedir?
Çorum denince akla ilk gelen şey leblebidir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olduğu söylenebilir. Öte yandan kebabı, mantısı ve dolmasıyla da meşhurdur. Ayrıca Çorum, tarihi ve kültürü açısından önemli bir turizm şehridir.
Çorum’un en güzel ilçesi hangisidir?
Ortaköy ilçesi Çorum’un en doğal güzelliğe sahip ilçesidir. Çorum’a seyahat ettiğinizde Ortaköy ilçesinde mutlaka görmeniz gereken birçok yayla ve dağ bulunmaktadır. Çorum halkı için büyük önem taşıyan Ortaköy ilçesi aynı zamanda Karadeniz ve Orta Anadolu kültürünü de yansıtmaktadır.
Çorum’un oğuz nüfusu kaç?
Genel olarak Oğuz Dağları ve çevresi Karadeniz iklimi ile İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimi arasında geçiş iklimine sahiptir. 2019 adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 2.876, köy nüfusu 2.376, toplam nüfus ise 5’tir.
Çorum’un yeni adı nedir?
Belki de en dikkat çekici değişikliklerden biri Çorum’un yeni adıydı. Artık Sivas “Şehriye”, Tokat “Kalevana” ve Kayseri “Marşeş”, Çorum “Amasya Çevresi”, Kırıkkale “Ayvalı”, Kırşehir ise “Kiriyakos” olarak anılacak.
Çorum kaçıncı büyük il?
Çorum İli 12.
Çorum hangi ilden ayrıldı?
Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet ve oğlu (1413) II. Murat’ı Amasya valisi olarak atadı. Bu dönemde Çorum Sancağı Amasya’ya bağlandı. Cumhuriyet döneminde Çorum, 20 Nisan 1924’te ilk kez şehir statüsüne kavuştu.
Çorum Bayat’ın kaç köyü var?
İlçenin yüzölçümü 770 km² olup, rakımı 625 m’dir. İlçe merkezinde 5 mahalle ve 40 köy bulunmaktadır.
Çorum Alaca ilçesinin kaç tane köyü var?
İlçeye bağlı 101 köy, ilçe merkezinde ise 7 mahalle bulunmaktadır.