İkileme örnekleri nelerdir?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
İkilemelerin arasına kısa çizgi konur mu?
Örneğin: “İkilemeler arasında noktalama işaretine izin verilmez”; “Ardışık cümleler arasına virgül veya noktalı virgül konur” vb. Kurallar açıktır. Bu nedenle Türkçenin söz dizimi kurallarına, noktalama işaretlerinin kullanıldığı yerlere ve karakter kullanımına dikkat etmek gerekir.
İkileme arasına virgül konur mu?
DİKKAT: İkilemeler arasında virgül olmamalıdır.
İkilemeler hangi yollarla oluşturulur?
Oluşum biçimleri İkileme örnekleri Oluşum biçimleriElveda, yavaşça, gıdıklayıcı, yavaşçaAynı iki kelimeyi tekrarlamaDoğru, yanlış yanlış, güvende ve sağlam, en iyi arkadaşBenzer anlamlara sahip kelimeleri kullanmaAz veya çok, ileri geri, daha iyi veya daha kötü, daha çok veya daha azZıt anlamlara sahip kelimeleri kullanma5 satır daha
İkileme nasıl kurulur?
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Eş görevli kelimeler arasına ne konur?
Virgül (,) – Virgül, bir cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına yerleştirilir. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Virgül, ardışık cümleler arasına yerleştirilir.
Gün, ay ve yıl arasına hangi noktalama işareti konur?
Tarih yazılırken, gün, ay ve yıl sayılarla yazılıyorsa aralarına nokta konur. Tarih yazılırken nokta yerine eğik çizgi (/) kullanılabilir. Tarihlere ayların adları yazıldığında aralarına nokta konulmaz, bir harflik boşluk bırakılır.
Ara cümlelerde kısa çizgi kullanılır mı?
Cümle içindeki geçiş sözcüklerini veya geçiş cümleciklerini ayırmak için geçiş sözcüklerinin veya geçiş cümleciklerinin başına ve sonuna tire konur.
Yorgun argın nasıl bir ikileme?
3.1.9.2. Fiil köküne ve gövdesine fiil isim ekleri getirilerek yapılan ikilemeler 3.1.9.2.
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Güzel mi güzel ikileme mi?
Yoğunlaştırma, soru edatı “mi” ile yapılabilir: Güzel bir araba mı? Güzel koku.
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (mutlu çocuk, çarpık, bakımsız, seyrek, çöp, düzensiz vb.) kelimelerden biri veya her ikisi tek başına kullanılamaz.
Masmavi ikileme mi?
İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuştur; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada kelimeler m, p, r, s ve l, a, e harfleriyle oluşturulmuştur (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız…)
İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
Ağlaya ağlaya ikileme mi?
Bu gruba giren 38 ikilem belirlendi: Zaman zaman kesilmek; Ağlaya ağlaya yıkıldık, çok şükür senden kurtulduk; Karısının yanına gelip şömineye gitti; Arkun Arkun demek; Oş oş akıllı olmak; Kulpu kaba, yüreği kaba, utancı oba oba; Asım asım olmak; Ümit ettim, umut ettim, tuttum; İnsan; Bir kere almayınca bak; Ölmek ve ölmek…
Cümlede ikileme nedir?
Tekrarlama, cümlede verilen anlamı güçlendirmek ve pekiştirmek için kullanılır. Ayrıca tekrarlamaların en önemli görevi cümledeki ifadeyi daha çekici hale getirmektir. Bu amaçla cümlelerde tekrarlamalar kullanılabilir. Ayrıca tekrarlamalar cümlelerde sıfat, zarf ve isim olarak kullanılır.
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.