KİT denetimi kim yapar?
Kamu İşletmeleri Denetim Mevzuatı: T.C. Sayıştay Başkanlığı
Sayıştay neyi denetler?
Sayıştay, denetimi altındaki kamu idarelerinin işlemlerine ilişkin kayıtları, malları, ürünleri, işleri, faaliyetleri ve hizmetleri, atanmış bilirkişileri vasıtasıyla, yerinde ve işlemin ve olayın her aşamasında denetlemeye yetkilidir.
Ziraat Bankası KİT mi?
Ziraat Bankası’nın bir kamu ortak girişimi (SOE) olduğu ve tüm sermayesinin devlete ait olduğu açıktır. Personelinin 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 11/b maddesine göre kamu görevlisi olarak kabul edildiği ve kamu görevlisi gibi cezalandırılabileceği konusunda şüphe yoktur.
KİT kamu kurumu mu?
Devlet İktisadi Teşebbüsü (KİT) “Teşebbüs”; Devlet İktisadi Teşebbüsü (DİT) ile Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİK) ortak adıdır. Devlet İktisadi Teşebbüsü (İTT) “Teşebbüs”: Sermayesi tamamen devlete ait olan ve ticari esaslara göre ekonomik alanda faaliyette bulunmak üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Kiti kim denetler?
Eğitim. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 165. maddesine göre, kamu iktisadi teşebbüsleri, 1987 tarihli 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Fonlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından Denetlenmesine Dair Kanun” çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenir.
İktisadi devlet teşekküllerini kim denetler?
Devlet İktisadi Teşebbüsü (DİT), sermayesi tamamen devlete ait olan ve ticari ilkelere göre ekonomik alanda faaliyet göstermek üzere kurulan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. Türkiye’de, devlet iktisadi teşebbüsleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Sayıştay’a bağlı Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenir.
Sayıştay Tsk’yı denetler mi?
Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına devletin gelir, gider ve mal varlığını denetlemekle görevli yüksek denetim organı olarak diğer kurum ve kuruluşlar gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin de denetiminden sorumludur.
Sayıştay denetçisi nereleri denetler?
Devletin görevleri arasında yer alan kamu idareleri; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını inceler, sorumluların hesap ve işlemlerine dayanarak kamu zararına neden olan konularda kesin karar verir.
Sayıştay ve Danıştay arasındaki fark nedir?
Vergi, benzeri malî yükümlülükler ve ödevlere ilişkin Danıştay ile Sayıştay kararları arasında uyuşmazlık çıkması halinde Danıştay kararları esas alınır. (Ek fıkra: -5428/2 md.) Sayıştay, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini inceleyip kesin karara bağlamakla görevlidir.
KİT kurumları hangileri?
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıkları arasında Çay-Kur, Devlet Malzeme Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Toprak Mahsulleri Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi yer almaktadır…
Tcdd KİT midir?
1) Daha önce kamu iktisadi teşebbüsü olan TCDD, 16 Haziran tarihli “Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesine Dair Kanun” ile kamu iktisadi teşebbüsüne dönüştürüldü.
Vakıfbank KİT mi?
Buna göre TMSF, TOKİ, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, SGK iştirakleri, THK, Ziraat Bankası, Halk Bankası, AOÇ, Vakıfbank, THY, Spor Toto, Merkez Bankası, Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştirakleri vb. “kamu teşebbüsü” olarak kabul edilmektedir. .
Türkiye’de kaç tane KİT var?
233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli tabloda 29 adet kamu iktisadi teşebbüsü listelenmiştir. Bu, özelleştirme eğiliminin 1984’ten sonra ekonomik yönetimde yerleşmeye başladığını göstermektedir.
Halkbank KİT mi?
4603 Sayılı Kanun: Son olarak 22.
Kitlerin sermayesi kime ait?
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT), sermayesinin tamamı Devlete ait olan, tekel malları ile temel mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak amacıyla kurulan, ağırlıklı olarak kamu hizmeti niteliğindeki kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Bağımsız denetimi kim yapar?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirleme yetkisine sahiptir. Bakanlar Kurulu, bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirlerken aktif büyüklük ile ciro büyüklüğünü aynı anda dikkate alacak ve buna göre bir kriter geliştirecektir.
KİT hangi kurum?
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıkları arasında Çay-Kur, Devlet Malzeme Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Toprak Mahsulleri Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi yer almaktadır…
Sendikaları kim denetler?
Sayıştay; uluslararası örgüt ve kuruluşların hesap ve işlemlerini, anlaşma veya antlaşmalarda yer alan esaslar çerçevesinde denetler.
Denetimi kim yapar?
Denetçiler, özel veya kamu kuruluşlarında; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.